Voluntariat per la llengua (VXL)

Cada curs escolar, de novembre a maig una trentena de  parelles es troben a Palafrugell una hora per setmana per fer conversa en català. El novembre de 2015 es va arribar a les 100.000 parelles constituïdes a tot Catalunya.  Podeu trobar-ne més informació en aquesta mateixa pàgina.

 logo facebook  logo twitter  logo instagram   logooficina catala

Ofertes per a voluntaris i aprenents a Palafrugell

  • 2 x 1 Actes organitzats pel Teatre Municipal de Palafrugell (TMP)
  • 2 x 1 Pel·lícules emeses en català, amb la col·laboració del Cine Club Garbí
  • 2 x 1 Actes i passejades literàries organitzades per la Fundació Josep Pla
  • Visita a la Fundació, gratuïta
  • 5 % de descompte en llibres en català a la llibreria Mediterrània Espai Fòrum

Són punts de trobada: la cafeteria Farggi , la llibreria Mediterrània Espai Fòrum i el Centre Fraternal

Ofertes per a voluntaris i aprenents al Baix Empordà i Girona

 >> Avantatges Baix Empordà i Girona

Enllaços

Programa de voluntariat lingüístic

"Voluntariat per la llengua" té per objectiu posar en contacte persones que volen practicar el català amb persones que volen dedicar unes hores del seu temps a ajudar-les a practicar-lo. D'aquesta manera, qui aprèn practica i el voluntari o voluntària s'acostuma a no canviar de llengua quan li parlen en una altra que no sigui el català.

Per inscriure-us al programa envieu un c/e a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb la fitxa completa i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Una mica d'història

L'any 2003 la Generalitat va engegar el programa "Voluntaris per la llengua" com un recurs més per facilitar l'aprenentatge i la pràctica oral de la llengua catalana als alumnes dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa s'havia experimentat prèviament al Centre de Normalització Lingüística de Cornellà i tenia com a precedent immediat el voluntariat lingüístic universitari, que té com a objectiu facilitar l'acolliment dels estudiants no catalanoparlants a les universitats. Aquest voluntariat, que encara es du a terme, es va iniciar l'any 1996 a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va estendre ràpidament a les altres universitats catalanes.

A mesura que "Voluntaris per la llengua" es va anar estenent va evolucionar i se'n van desenvolupar diverses modalitats, amb la participació de diferents entitats i organismes. També hi ha va haver diverses experiències d'implantació en l'empresa privada, en l'àmbit de la gestió dels recursos humans.

La implantació i el desenvolupament del programa "Voluntaris per la llengua" durant aquests anys l'ha consolidat no només com un gran instrument de suport al procés d'aprenentatge de la llengua sinó també com una eina de foment de l'ús social del català. D'una banda, els catalanoparlants s'adonen que no han de canviar necessàriament de llengua quan s'adrecen a una persona desconeguda o estrangera; de l'altra, posa de manifest valors positius associats a l'aprenentatge i l'ús del català relacionats amb el coneixement mutu de persones que conviuen en el mateix territori. El novembre de 2015 es va arribar a les 100.000 parelles constituïdes a tot Catalunya des dels inicis del programa.

El VXL a Palafrugell

A Palafrugell vam ser un dels pobles pioners a muntar parelles lingüístiques. Quan encara no hi havia el programa de Voluntariat per la Llengua, el curs 2002-2003 aquí en vam dir A Palafrugell, parlem en català. Ja havíem engegat una experiència similar el curs 1997-1998: les Tutories de llengua oral.

Al llarg d'aquests anys hem tingut nombrosos aprenents i voluntaris que s'han anat trobant per fer paquets de 10 sessions. El grau de satisfacció de la immensa majoria dels participants és molt alt, i quasi tothom repeteix l'experiència diverses vegades. A més, hem començat a tenir voluntaris que havien estat anteriorment aprenents i que, un cop assolit un bon nivell de llengua, s'atreveixen a ajudar les persones que comencen. El 2017 també hem tingut, per primera vegada, una parella virtual, que ha fet les seves xerrades en línia.

Les persones inscrites al programa poden gaudir d'avantatges en els establiments col·laboradors i participar en activitats diverses que s'organitzen des de l'Oficina, des del Servei Comarcal del Baix Empordà o des del CNL de Girona. Per exemple, l'any 2009 vam visitar el Museu Dalí i vam assistir de públic al programa Bocamoll. També hem participat a les Festes del Voluntariat per la Llengua, una a Salt, a l'espai cultural Coma Cros, en la qual vam poder gaudir de l'actuació del grup Mazzoni i veure un assaig dels Marrecs de Salt, i una a Girona, durant la qual vam visitar la fira De tot CAT. L'abril de 2013 vam veure en directe la subhasta de peix a Palamós i vam fer un tastet a l'Espai del Peix del Museu de la Pesca; l'abril de 2014 vam poder visitar l'Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà; el 2015 vam estar a la Casa Màgica de Santa Cristina d’Aro, en una visita guiada pel mag Xevi; el 2016 vam conèixer un celler empordanès, el Mas Molla de Calonge, i  el 2017, el poblat  ibèric i la torre de guaita de Sant Sebastià de la Guarda.També hem acompanyat voluntaris i aprenents de poblacions veïnes en sortides al Montgrí, a Sant Miquel de Cruïlles, al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i als clots de Sant Julià.

Gràcies a un conveni amb la Fundació Pla, hem fet diverses passejades literàries: Aigua de mar, per Calella i Llafranc; El camí de la llibertat, pel far de Sant Sebastià i Tamariu; Palafrugell, peix fregit, pel centre de la vila; El rerepaís, que ens va portar a Llofriu; la Ruta Pla a Pals l'abril de 2014 ,i diversos tallers, com ara Llegim i sentim, el 2015 i A l'entorn de les havaneres el 2016, per commemorar el 50è aniversari de la Cantada. 

A més, voluntaris i aprenents van formar part de la coral que es va crear el 2012 per participar en la celebració dels 20 anys de l'Oficina de Català de Palafrugell i participen any rere any a la Lectura de poemes d’arreu del món i al sopar de tancament dels cursos. Aquest any ens acompanyen, també, en els actes de celebració del 25è aniversari de l'Oficina de Català.