Després d’una experiència pilot, el Passaport Edunauta es valora com una bona eina per treballar els reptes d’Educació 360º i es reedita tot ampliant-se a un curs més: el tindran les nenes i els nens de 3r, 4t i 5è de Primària.

El Passaport Edunauta pretén posar en valor i promoure tots aquells aprenentatges que la mainada fa i pot fer més enllà de l’escola: o sia, a través d’activitats extraescolars, esportives, artístiques, etc, però també quan amb la família va d’excursió, visita un museu… o fins i tot quan a casa cuina o llegeix, per exemple. Els anomenats “superpoders” que adquireixen els “edunautes” no són altra cosa que les competències transversals del currículum, habilitats per a la vida tan importants com les matemàtiques, les llengües o el coneixement del món:

Cada activitat d’aprenentatge que fa un infant fora de l’horari escolar és registrada i segellada al quadern-passaport. A final de curs, el seu enriquidor “viatge” serà reconegut en una festa de graduació.

Aquest projecte, que té com un dels objectius principals generar oportunitats assequibles (per afavorir l’equitat) i diverses (per afavorir la personalització), ha estat desenvolupat per la Fundació Bofill i la Cooperativa +Educació, en el marc del repte Educació 360º. Als 14 territoris de Catalunya que han fet la prova pilot aquest curs passat, se n’hi sumen de nous per aquest proper 2021-2022

A Palafrugell, que ara passarà a ser “territori sènior”, gaudiran del Passaport més de 700 alumnes de totes les escoles, gràcies a la col·laboració de les seves tutores i tutors. Pel que fa a “espais edunautes” -és a dir, llocs on realitzar les activitats d’aprenentatge segellables- es convida a participar-hi les entitats sense ànim de lucre (associacions, fundacions i serveis municipals) que al municipi ofereixen activitats per aquestes edats; esperem que aquest any la pandèmia ens en permeti fer una oferta més amplia.

L’objectiu és avançar tant en la inclusivitat com en la qualitat de l’oferta d’activitats, i així anar fent de Palafrugell una ciutat educadora cada cop millor.